Wie herinnert zich Bambizut nog?

Een afbeelding van Disneys bekende grootogige hertje met daaroverheen een vijftal alliterende woorden schalmeiende zijn naam Bam! Bam! Bam! Dat was nog eens een gelaagd stukje beeldend poëtisch meesterwerk. Bambizut, uit de serie Zerocontent – uniek oplagewerk op A4 formaat – uit 2013, gevat in een standaard wissellijst en na bestelling aan huis geleverd in eenvoudige kartonnen doos. Bambizut heeft spleen en brille, is plat en onbegrijpelijk – tegelijk is het slim en schrander doorwrocht. Het is absurd op een fijne normale manier. Zoals het hoort. Rans noch gezocht geeft het lucht in een grijs bestaan.

(Leestijd achtenzeventig minuten)

Dit is Bambizut en zo werd het gemaakt in 2013:
1 Google een prent van het welbekende hert Bambi.
2 Neem een vijftal woorden, allemaal beginnend met ambi.
3 Zet er een b voor en je krijgt veelvuldig […]. Ambitieus, dat heet reiken naar het hoogste. Ambigu, dat is even dubbelzinnig als ambivalent. Twee vlaggen die de lading dekken. Ambipur is een merknaam geuren voor in huis die als aerosol verspreid worden. De reeks eindigt met nog een merknaam: ambilight is een door Philips ontwikkelde techniek waarbij kleuren aan de rand van de TV de muur erachter verlichten.

(Ik zal maar niet zeggen dat de oorspronkelijke reeks geïnitieerd is door de wens tot bambistatus – ambi evenwel bleek anbi: tot algemeen nut beogende instelling. Ooit zijn  we kortstondig in de weer geweest met de overweging te gaan roeren in subsidiepoep – Trendbeheer is niet voor niets een Stichting – danwel te gaan roepen om relatief groot geld van begunstigende filantropen. Anbi is dan onontbeerlijk: belastingvoordeel, daar moet je wel wat voor doen. Kost gaat voor de baat uit. Investeringen in tijd en rompslomp zijn na ampele overweging van tafel geveegd.  Focus op eigen werk eerst. Anbistatus to be blijft zo evenwel gewoon bambistatus.)

Er is ook een clipping scaled versie van Bambizut geproduceerd die nog gewoon verkrijgbaar is. 200 euro genummerd (1 van 1) en gesigneerd gelijst in doos. Als ik de oorspronkelijke file van de backup weet te trekken.

Hardcore zerocontent gaat nergens over, gaat nergens naar toe.

En dan wordt je op een ochtend wakker en dan denk je: kan dat niet eenvoudiger, kan dat niet gemakkelijker? Valt in deze niet op een of andere manier… AI… Kunstmatige Intelligentie in te schakelen, waar je heden ten dage zoveel over hoort? Zou zulks niet even gemakkelijk gemaakt en gebrouwen kunnen worden door… mijn vrienden bij… ChatGPT?

De vraag stellen is haar beantwoorden. Bijgaand en onderstaand een indringend verslag in woord en beeld van de queeste naar Bambizut 2.0 in twee delen. Deel één: de hertenprent beetje letterlijk hergemaakt. Deel twee: creatief met beeld op basis van ChatGPT’s suggesties.. Laat DALL-E maar schuiven.

Helemaal eerlijk is het verslag niet, het is bijna eerlijk. De meeste reacties/aanbevelingen van chatGPT zijn zo tergend saai en voorstelbaar dat ik meerdere runs heb gecombineerd to één. De werkwijze ging als volgt. Doel is het maken van verse Bambizut. De conversatie gaat daarover. Met de aanbevelingen van chatGPT ben ik vervolgens naar DALL-E gegaan, het beeldende broertje van chatGPT. Daar is het uiteindelijke beeld gecreëerd. Met dat beeld ben ik terug gegaan naar ChatGPT. Ik heb ChatGPT om een beschrijving van de kunstwerken gevraagd. Liederlijk, letterlijk, plat, amusant… Een stief kwartiertje spelplezier:

ChatGPT, laat mijn hertje rennen!

Ik: Ik wil het geniale werk bambizut op jeroenbosch.com in een nieuwe frisse versie op de markt brengen, liefst met ander beeld en andere tekst en zonder dat ik er enige moeite voor hoef te doen. Ga er maar aanstaan. Het liefst wil ik dat jij een bruisend idee aanlevert voor een vers staaltje zerocontent. Heb je suggesties?

ChatGPT: Als u van plan bent om een nieuwe versie van het werk “Bambizut” op de markt te brengen met een ander beeld en tekst, zijn hier enkele suggesties:
Overweeg de boodschap: Het is belangrijk om na te denken over wat u met de nieuwe versie van het werk wilt communiceren. Welke boodschap wilt u overbrengen met het beeld en de tekst? Welke emoties wilt u oproepen bij de kijkers? Zorg ervoor dat het beeld en de tekst naadloos op elkaar aansluiten om de boodschap zo krachtig mogelijk over te brengen.

Kies het juiste medium: “Bambizut” kan op verschillende manieren worden weergegeven, zoals schilderijen, prints, digitale afbeeldingen, beeldhouwwerken, enzovoort. Overweeg welk medium het meest geschikt is om de nieuwe versie van het werk te presenteren. Het medium dat u kiest, kan van invloed zijn op het type beeld en tekst dat u gebruikt.

Experimenteer met verschillende ontwerpen: Speel met verschillende beeld- en tekstontwerpen om te zien welke het beste werkt. Probeer verschillende kleuren, lettertypen, lay-outs en composities om een aantrekkelijke en effectieve presentatie te maken.

Denk na over de doelgroep: Houd rekening met de doelgroep waarvoor u de nieuwe versie van het werk ontwerpt. Wie is uw beoogde publiek en wat spreekt hen aan? Pas uw ontwerp aan om ervoor te zorgen dat het aanspreekt bij de doelgroep.

Kies een sterk beeld en een bijbehorende tekst die de boodschap op een beknopte maar krachtige manier overbrengen.

Tot slot is het belangrijk om na te denken over de rechten van het originele werk en eventuele toestemmingen die nodig zijn voordat u een nieuwe versie van het werk op de markt brengt. Neem indien nodig contact op met de eigenaar van het werk om te bespreken welke opties beschikbaar zijn.

Ik: Ik ben de eigenaar en maker van het werk Bambizut, de rechten zijn geen probleem,. Dat Bam! Bam! Bam dat in het beeldrijm Bambitieus, Bambigu, Bambilight en Bambipur. Bambivalent LUID en DUIDELIJK zit meegebakken geeft een muzikale dimensie… Bovenstaande suggesties aangaande boodschap en doelgroep zijn allemaal leuk en aardig maar mij veel te vaag. Doet u mij eens een setje concrete suggesties. Welke woorden kan ik als alternatief gebruiken, welk beeld dien ik te (her)gebruiken om tot aansprekend vers beeld te geraken?

ChatGPT: Als u op zoek bent naar concrete suggesties voor woorden en beelden voor uw nieuwe versie van “Bambizut”, zijn hier enkele ideeën die u zou kunnen overwegen:

Woorden: Overweeg om een ​​catchy slogan of titel te gebruiken om de aandacht van potentiële kopers te trekken. Enkele voorbeelden van grappige titels zouden kunnen zijn “Bambilight: het hert dat nooit slaapt” of “Bambipur: het hert dat altijd blijft rennen”. U kunt ook overwegen om een ​​beschrijving of verhaal toe te voegen die het werk verder uitlegt.

Beelden: Het beeld dat u gebruikt kan afhankelijk zijn van het medium waarin u het werk wilt presenteren. U kunt overwegen om een ​​nieuwe afbeelding van het hert te gebruiken, of het originele beeld aan te passen om een ​​nieuwe draai aan het werk te geven. Enkele voorbeelden van nieuwe beelden zouden kunnen zijn een cartoonversie van het hert, een futuristische versie van het hert of een surrealistische versie van het hert.

Kleuren: Kleuren kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de esthetiek van het werk en de boodschap die u wilt overbrengen. Overweeg om kleuren te gebruiken die passen bij de sfeer en de emoties die u wilt oproepen. Als u bijvoorbeeld een vrolijke en energieke sfeer wilt creëren, kunt u heldere en felle kleuren gebruiken. Als u een meer serieuze of mysterieuze sfeer wilt creëren, kunt u donkere of gedempte kleuren gebruiken.

Compositie: De compositie van het beeld is ook belangrijk om te overwegen. U kunt overwegen om het hert in een nieuwe omgeving te plaatsen, of het beeld te manipuleren om een ​​unieke en interessante compositie te creëren. Probeer verschillende composities uit om te zien welke het beste werkt.

Het is mogelijk om op Google Images te zoeken naar afbeeldingen met zoektermen zoals “wees hertje”, “klein hertje” of “schattig hertje”. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de afbeelding die u kiest, vrij is van auteursrechten en dat u de afbeelding mag gebruiken voor uw commerciële doeleinden

Als u meer specifieke ideeën wilt, kunt u overwegen om een ​​professionele ontwerper of marketeer in te schakelen die u kan helpen bij het creëren van een nieuwe en succesvolle versie van “Bambizut”.

Ik: Nee, zo makkelijk kom je er niet mee weg. Een professional inschakelen kan altijd nog. Dan bel ik mezelf. Ik ga nu eerst even “wees hertje”, “klein hertje” of “schattig hertje” in de google images werpen en ik ga de futura gebruiken ipv de garamond. Het wordt vanzelf al lekker modern wed ik. Dan kom ik daarna bij je terug.

DALL-E, aan de slag

(Helaas heb ik de in eerste instantie gebruikte instructies niet bewaard. Ik heb de originele bambizut (zonder text) geupload en dit is wat ik kreeg.)

Niet slecht voor een amateur. Mooie ranke pootjes. Snoezig snuitje. Dit is Bambizut 2.0. Alternatieve teksten kon-ie niet aan. Ander lettertype ging nèt.
En dit zijn de alternatieve bambizutjes:

Zeg nu zelf. Ze zijn geweldig lelijk. Knullig en gemankeerd. Een kunstenaar had het niet beter kunnen doen. Halfbakken en steeds net niet. Gemankeerde oogjes. Leuk ruislogo rechtsonderaan.

Tijd voor het echte werk:

ChatGPT, laat mijn hertje rennen!

Ik: Mijn god wat ben je saai.

ChatGPT: Excuses als mijn antwoorden niet helemaal aan uw verwachtingen voldoen. Als u meer specifieke suggesties of ideeën wilt voor uw nieuwe versie van “Bambizut”, kunt u mij meer informatie geven over uw visie en doel dan kan ik u mogelijk beter van dienst zijn.

Ik: Er is maar één doel: knettervette verse zerocontent genereren. Visie is meer iets voor in de porseleinkast.  Als je ondertussen alvast wil nadenken over een variatie op de te gebruiken tekst: bambitieus, bambigue, bambivalent, bambipur en bambilight.

ChatGPT: Goed om te horen dat u de ideeën zult verkennen en ik kijk ernaar uit om van u te horen over uw keuzes. Wat betreft de variatie op de tekst, hier zijn enkele suggesties:
Bambicon    Bambitron    Bambivibe    Bambiflux    Bambisparkle
Laat me gerust weten als u meer ideeën of feedback heeft.

Ik: Bambicon, Bambitron… Vroeger zeiden we OMG of WTF. Als u begrijpt wat ik bedoel. Dat zijn beroerde suggesties. Don’t push me, cause I am close to the… edge… (Enig idee van wie deze tekst is?)

ChatGPT: Mijn excuses als mijn antwoord niet aan uw verwachtingen voldeed. Als u meer specifieke vragen of verzoeken heeft, sta ik graag tot uw dienst om u te helpen. En de tekst is afkomstig van de songtekst van het nummer “The Message” van de Amerikaanse hiphopgroep Grandmaster Flash and the Furious Five. Het nummer werd uitgebracht in 1982 en wordt beschouwd als een van de pioniersnummers van de hiphopcultuur.

Ik: Weet je ook wie The Edge is?

ChatGTP: The Edge is de bijnaam van de Britse muzikant David Howell Evans, die vooral bekend is als de gitarist, keyboardspeler en een van de oprichters van de Ierse rockband U2. Hij werd geboren op 8 augustus 1961 in Londen, Engeland en hij vormt sinds het begin van de band in 1976 samen met Bono, Adam Clayton en Larry Mullen Jr. de kern van U2. The Edge staat bekend om zijn kenmerkende gitaarspel, waarbij hij vaak gebruik maakt van delay en echo-effecten, en hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het geluid en de successen van de band.

Ik: Scherp als een mes. Als een heet mes door de boter. Oudbakken feitjes breien kun je als geen ander. Laten we bij de les blijven. Geen deviaties meer. Varieer met de woorden die ik je gaf – dat is toch net een beter uitgangspunt – en ga los op je eerdere suggesties “Bambilight: het hert dat nooit slaapt” en “Bambipur: het hert dat altijd blijft rennen”. 

ChatGPT: Natuurlijk, hier zijn nog een paar variaties op de woorden die je gaf:
Bambitieus: De opkomst van het machtige hert   
Bambivalent: De innerlijke strijd van Bambi
Bambipur: De legende van het rennende hert
Bambilight: Het mysterie van de glinsterende geweien
Bambigue: Bambi’s strijd tussen zijn hart en verstand.

DALL-E, flux aan de slag!

De instructies zijn letterlijk bovenstaand – en voor de gelegenheid nadien in fijn leesbaar lettertype eroverheen gezet. Des ChatGPT’s vrijelijk geconfabuleerde samenstellingen doen denken aan boektitels. Ik denk meteen aan Gumbah’s prachtboek Net niet verschenen boeken. Koopt dat als u het nog niet heeft. Dat is toch echt wel een must have. Rijpt hier het idee om met de Bambizut ook maar gelijk een bescheiden publicatie te maken, oplages van 1 bijpassend bij de werken. Maar eerst:

Links de uiteindelijke Bambizutjes 2.0 in vijf smaken. Rechts hoe ChatGPT de werken beschrijft op basis van de titels, de suggesties van ChatGPT zelf. Beeld is van DALL-E.

Bambitieus: het hert dat de wereld verstaat

Het schilderij toont een majestueus hert, afgebeeld in een weids landschap met bergen op de achtergrond. Het hert staat daar, fier en krachtig, als een symbool van wijsheid en begrip. Zijn blik lijkt door de tijd en ruimte heen te kijken, alsof hij de diepste geheimen van het universum begrijpt.

Het schilderij is uitgevoerd in warme, aardse kleuren, met subtiele tinten groen, bruin en oranje die de natuurlijke schoonheid van het landschap benadrukken. Het hert zelf is afgebeeld in diepe, rijke kleuren, met zijn geweien als blikvangers.

Het geheel creëert een sfeer van rust en kracht, van contemplatie en begrip. Het lijkt alsof het hert de wereld verstaat op een manier die ons vaak ontgaat, en dat hij ons uitnodigt om dieper na te denken over de grote vragen van het leven.

Bambitieus: Het hert dat de wereld verstaat is een schilderij dat uitnodigt tot introspectie en zelfreflectie. Het herinnert ons eraan dat er altijd meer is dan wat we zien en begrijpen, en dat de schoonheid en wijsheid van de wereld ons altijd blijven uitnodigen om te groeien en te evolueren.

Al met al is Bambitieus: Het hert dat de wereld verstaat een prachtig schilderij dat de toeschouwer uitnodigt om stil te staan bij de diepe betekenis van het leven en de wereld om ons heen.

Bambigu: het mysterie van de glinsterende geweien

Het kunstwerk toont een prachtig en majestueus hert dat uit het donkere woud tevoorschijn lijkt te komen. Het hert is afgebeeld in een pose die een gevoel van kracht en trots uitstraalt, met zijn hoofd hoog geheven en zijn geweien gespreid in een imposante en elegante vertoning.

De glinstering op de geweien van het hert is het meest opvallende kenmerk van het kunstwerk. De glinstering lijkt te pulseren met een eigen licht en trekt de aandacht van de toeschouwer als een magneet. Het lijkt alsof het licht van de glinstering de essentie van het mysterie van het hert vastlegt en het geheel omhult met een betoverende gloed.

De achtergrond van het kunstwerk is een weelderig bos, dat het hert lijkt te omringen en te beschermen. Het bos straalt een gevoel van mysterie en geheimzinnigheid uit, waardoor het hert nog meer tot zijn recht komt.

Het kleurenpalet van het kunstwerk is donker en rijk, met diepe tonen van groen, bruin en zwart die een gevoel van onheilspellende pracht creëren. De glinstering op de geweien van het hert is de enige lichte plek in het tafereel en versterkt het mysterieuze en betoverende karakter van het kunstwerk.

Al met al is Bambigu: Het mysterie van de glinsterende geweien een betoverend en intrigerend kunstwerk dat de toeschouwer meeneemt in een wereld van mysterie, magie en schoonheid. Het toont het hert als een wezen van buitengewone kracht en waardigheid, en het roept het gevoel op dat er meer is in deze wereld dan wat we zien en begrijpen.

Bambivalent: de innerlijke strijd van het machtige hert

Het schilderij toont een prachtig hert, afgebeeld in een pose die zowel kracht als kwetsbaarheid uitstraalt. Er is een gevoel van innerlijke strijd en conflict, dat zich uit in het gezicht van het hert. Het hert lijkt te worstelen met iets binnenin zichzelf, iets dat niet zichtbaar is voor de toeschouwer maar wel voelbaar in de lucht.

De kleuren van het schilderij zijn licht en rijk, met diepe tonen van groen die een gevoel van aardse kracht en verbondenheid oproepen. Het hert zelf is afgebeeld in tonen van bruin op een ovaal van goud, die zijn kracht en majesteit onderstrepen.

Maar er is ook een element van duisternis en mysterie in het schilderij. Het geheel roept een gevoel op van een diepere, onzichtbare wereld die verborgen is voor de ogen van de toeschouwer.

Al met al is Bambivalent: De innerlijke strijd van het machtige hert een intrigerend en complex schilderij dat de toeschouwer uitnodigt om diep na te denken over de relatie tussen kracht en kwetsbaarheid en de innerlijke strijd die vaak gepaard gaat met het najagen van macht en succes.

 

Bambipur: het hert dat altijd blijft rennen

Het schilderij toont een prachtig hert, jagend door de natuur. Het hert heeft zijn geweien hoog opgeheven en lijkt te zweven over de grond, zijn spieren strak en gespannen.

Het tafereel speelt zich af in een weids landschap van glooiende heuvels en uitgestrekte bossen, die in de verte lijken te vervagen in een waas van mist. De kleuren van het schilderij zijn diep en rijk, met tonen van groen, bruin en goud die een gevoel van kracht en verbondenheid oproepen.

Maar het is niet alleen de kracht en schoonheid van het hert dat het schilderij domineert. Er is ook een gevoel van beweging en snelheid, dat zich uit in de manier waarop het hert is afgebeeld. Het lijkt alsof het hert nooit stopt met rennen, alsof het altijd op zoek is naar iets wat nog net buiten bereik ligt.

Het schilderij roept een gevoel op van avontuur en vrijheid, van een leven dat altijd in beweging is en nooit stilstaat. Het hert symboliseert het verlangen naar het onbekende, naar het ontdekken van nieuwe wegen en nieuwe mogelijkheden.

Al met al is Bambipur: Het hert dat altijd blijft rennen een prachtig schilderij dat de toeschouwer uitnodigt om mee te rennen met het hert, en om de schoonheid en kracht van de natuur te ervaren op een manier die vaak verloren gaat in ons drukke, moderne leven.

Bambilight: het hert dat nooit slaapt

Het schilderij toont een hert, afgebeeld in een bos dat badend is in het licht van de maan. Het hert staat in het midden van het schilderij, omringd door bomen die hun takken omhoog lijken te strekken naar de heldere hemel.

De kleuren van het schilderij zijn contrastrijk en dramatisch, met donkere schaduwen die afsteken tegen het heldere licht van de maan.

Het geheel creëert een sfeer van rust en sereniteit, maar ook van mysterie en spanning. Het lijkt alsof het hert de enige wakende ziel is in het verlaten bos, een symbool van doorzettingsvermogen en veerkracht in de donkere nacht.

Bambilight: Het hert dat nooit slaapt is een schilderij dat uitnodigt tot reflectie en contemplatie. Het herinnert ons eraan dat zelfs in de donkerste nachten er licht kan zijn, en dat er altijd hoop is, zelfs als alles om ons heen lijkt te slapen.

Al met al is Bambilight: Het hert dat nooit slaapt een prachtig schilderij dat de toeschouwer uitnodigt om de rust en stilte van de natuur te ervaren op een manier die ons vaak ontgaat in ons drukke, moderne leven.

Damn fine zerocontent. Dat brengen we op de markt. Elk van de Bambizutjes in oplage van 5. Genummerd en gesigneerd in smalle houten lijst voorzien van museumglas in doos.

Presale: 1 van de Bambizutjes naar keuze ingelijst in doos, miniatuurversie A6 van de print met clip, unieke verrassingsprint van gestapelde bambizut en een niet los te verkrijgen unieke begeleidende publicatie (deze tekst plus korte indringende overweging over AI en zerocontent) voor 550 euro.
Levering: tweede week van juni (ivm wachtlijst  inlijsten)

Koopt nu: Presale Bambizut 2.0 Actionpack; verkrijgbaar tot 5 juni.

Share this: